ခရမ္းခ်ဥ္သီးစားသံုးျခင္းရဲအက်ဳိးေက်းဇူး
by NANG KHA YEA on 18.10.2012
က်န္းမာေရးရာ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေဆးလိပ္ေသာက္တဲ့သူေတြ အၿမဲစားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ေဆးလိပ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတဲ့ ကိုယ္တြင္းဆံုး႐ႈံးမႈမ်ား၊ ေဘးဘယာမ်ားကို နည္းပါးေပ်ာက္ကင္းေအာင္ စြမ္းေဆာင္ေပးပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ခလို႐ိုဂ်င္နင္ (Chrologenic) နဲ႔ ကူမာအစ္ (Coumaric) အက္ဆစ္ဟာ အဆုတ္ကို ထိခိုက္ပ်က္စီးမယ့္ ေဘးကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ခ႐ိုမီယမ္ သတၱဳဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာမို႔ ဆီးခ်ိဳ မျဖစ္ေအာင္ ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ဗီတာမင္ေအဓာတ္ေၾကာင့္ မ်က္လံုးအျမင္အာ႐ံုကိုလည္း တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မ်က္လံုးအေရာင္ မၾကည္တာကအစ ညဘက္အျမင္ အာ႐ံုအားနည္းတာေတြကိုပါ ပိုၿပီး တိုးတက္ ေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ဟာ ေသြးေပါင္ခ်ိန္နဲ႔ ကိုလက္စထေရာ အေနအထားကို ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏွလံုး႐ုတ္တရက္ေလ႐ိုက္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းမ်ား ကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ကင္ဆာေရာဂါ အေတာ္မ်ားမ်ားကို ႏွိမ္ႏွင္းႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ ၇၂ ခုအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္းလိုက္၊ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးစားတဲ့သူေရာ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့စားေသာက္ကုန္မ်ားကို စားသံုးတဲ့သူေတြဟာ ကင္ဆာ ေရာဂါေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး အေတာ္ေလးကို ႏွိမ္ႏွင္းကာကြယ္ႏုိင္စြမ္းရွိၾကတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ အဲဒီ့ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏုိင္တဲ့ အစြမ္းဟာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက Lycopene ဓာတ္ေပၚမူတည္ေနပါတယ္။ အဲဒီ့ဓာတ္ဟာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို နီရဲေအာင္ လုပ္ေပးတဲ့ဓာတ္ပဲျဖစ္ပါတယ္။
အစာအိမ္ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို သတ္ပစ္ႏုိင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္းထက္ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး စားသံုးတာဟာ Lycopene ဓာတ္ေတြ ပိုၿပီး ထုတ္လုပ္ေပးတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ လိုင္ကိုပိန္းဟာ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို သာမက အရည္ျပားအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိေစတဲ့ေရာင္ျခည္ေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးထားပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ေယာက်္ားေလးမ်ိဳးဆက္ ျပန္႔ပြားျခင္းကို အေထာက္အပံ့ ေပးပါတယ္။ သိသိသာသာ အစြမ္းျပတ့ဲအခ်က္ကေတာ့ အဆုတ္နဲ႔ အစာအိမ္ေဘးကင္းက်န္းမာေစဖို႔ ေကာင္းေကာင္း အေထာက္အကူ ျပဳေပးပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစဖို႕ အတြက္
စားသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို သုေတသီေတြက ေလ့လာ ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ၾကေပမယ့္. .
တကယ္တမ္းမွာေတာ့ ထိထိေရာက္ေရာက္ အသံုး၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ဆိုတာ ရွားပါတယ္. . .
ဒါေပမယ့္ . . . အဲဒီအစားအစာေတြထဲမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားေပးတာက
ကိုယ္ခႏၶာသြယ္လ်ဖို႕ အတြက္ တကယ္ကို ထိေရာက္ အသံုး၀င္ပါတယ္. .
* ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ဗိုက္ျပည့္ေစၿပီး သေရစာ စားခ်င္စိတ္ကို ခ်ိဳးႏွိမ္ေပးပါတယ္..
* ခရမး္ခ်ဥ္သီးမွာ အစာ စားခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းကို ေျပာင္းလဲေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္.
* အသက္ ၁၈ ႏွစ္ႏွင့္ ၃၅ ႏွစ္ၾကား အမ်ိဳးသမီးေတြကို ေလ့လာမႈအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ညွပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႕စားသူေတြဟာ. . . ခရမ္းခ်ဥ္သီး မပါတဲ့ ေပါင္မုန္႕စားသူေတြထက္ စိတ္ေက်နပ္မႈ ပိုရကာ ေနာက္ထပ္ အစာစားခ်င္စိတ္ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိရပါတယ္.
* တျခား ေလ့လာ မႈတစ္ခုအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ာ အစာ စားခ်င္စိတ္ကို ထိိ္န္းခ်ဳပ္ထားတဲ့ ေဟာ္မုန္း Ghrelin ပမာဏာကို ေျပာင္းလဲေစတဲ့ အာနိသင္ပါ၀င္ေၾကာင္း သိရပါတယ္. . .
* ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ကလည္း ကင္ဆာေလ်ာ့က်ေစျခင္း ၊ မ်ိဳးပြား ႏိုင္စြမ္းအားေကာင္းျခင္း စတဲ့ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြရရွိေစပါတယ္.
* ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္စီ ေပါၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အနာက်က္ႏႈန္း ျမန္ေစျခင္းနွင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ သံဓာတ္စုပ္ယူအားေကာင္း ျခင္း စတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုလည္း ရရွိေစပါတယ္. .
ဒါေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ကိုယ္ခႏၶာ သြယ္လ်လွပေစဖို႕အတြက္ စားေပးပါက တျခား က်န္းမာေရး အက်ိဳးရလာဒ္ေကာင္းေတြကိုပါ. . ရရွိႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္. .
* ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ဗိုက္ျပည့္ေစၿပီး သေရစာ စားခ်င္စိတ္ကို ခ်ိဳးႏွိမ္ေပးပါတယ္..
* ခရမး္ခ်ဥ္သီးမွာ အစာ စားခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းကို ေျပာင္းလဲေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္.
* အသက္ ၁၈ ႏွစ္ႏွင့္ ၃၅ ႏွစ္ၾကား အမ်ိဳးသမီးေတြကို ေလ့လာမႈအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ညွပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႕စားသူေတြဟာ. . . ခရမ္းခ်ဥ္သီး မပါတဲ့ ေပါင္မုန္႕စားသူေတြထက္ စိတ္ေက်နပ္မႈ ပိုရကာ ေနာက္ထပ္ အစာစားခ်င္စိတ္ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိရပါတယ္.
* တျခား ေလ့လာ မႈတစ္ခုအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ာ အစာ စားခ်င္စိတ္ကို ထိိ္န္းခ်ဳပ္ထားတဲ့ ေဟာ္မုန္း Ghrelin ပမာဏာကို ေျပာင္းလဲေစတဲ့ အာနိသင္ပါ၀င္ေၾကာင္း သိရပါတယ္. . .
* ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ကလည္း ကင္ဆာေလ်ာ့က်ေစျခင္း ၊ မ်ိဳးပြား ႏိုင္စြမ္းအားေကာင္းျခင္း စတဲ့ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြရရွိေစပါတယ္.
* ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္စီ ေပါၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အနာက်က္ႏႈန္း ျမန္ေစျခင္းနွင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ သံဓာတ္စုပ္ယူအားေကာင္း ျခင္း စတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုလည္း ရရွိေစပါတယ္. .
ဒါေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ကိုယ္ခႏၶာ သြယ္လ်လွပေစဖို႕အတြက္ စားေပးပါက တျခား က်န္းမာေရး အက်ိဳးရလာဒ္ေကာင္းေတြကိုပါ. . ရရွိႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္. .
တစ္ပတ္ အတြင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခုနစ္ႀကိမ္ စားသံုးသူ သည္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းကို ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ
ေလ်ာ႕ခ် ေစႏိုင္ၿပီး ဆယ္ႀကိမ္အထက္စား သူမ်ားျဖစ္ပါက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာမွ လြတ္
ကင္းႏိုင္သည္ဟု သုေတသီတခ်ိဳ႔က ဆိုသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ေပါေပါမ်ားမ်ား
ပါဝင္သည္႕ လိုင္ေကာ္ပင္းဓာတ္ (Lycopene) သည္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို
ကာကြယ္တိုက္ဖ်က္ရာတြင္ အားျပင္း ေသာ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္း Antioxidant
ျဖစ္ေသာေၾကာင္႕ ခႏၶာကိုယ္ရွိ ဆဲလ္မ်ားကို ကင္ဆာမကူးစက္ေအာင္ႏွင္႕
မေျပာင္းလဲ မပ်ံ႔ႏွံ့ေအာင္ကာကြယ္ေပး သည္ဟုဆိုသည္။ Antioxidant သည္
အထူးသျဖင္႕ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာႏွင္႕ ကင္ဆာ
ျဖစ္မည္႕ အျမဳေတမ်ားကို တားဆီးပယ္ ဖ်က္ေပးႏိုင္သည္။
Lycopene ဓာတ္သည္ Heart Attack
ႏွလံုးရပ္ဆိုင္းျခင္းကို ကာကြယ္ တားဆီးေပးႏိုင္ၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာႏွင္႕
ေလျဖတ္ျခင္းကိုလည္း တားဆီးႏိုင္သည္ ဟုဆိုၾကသည္။Lutein ႏွင္႕ Zeaxanthin
ဓာတ္မ်ားပါဝင္ျခင္းေၾကာင္႕ မ်က္စိ အျမင္ကို ေကာင္းမြန္ၾကည္လင္ေစႏိုင္
ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီ၊
မေကာင္းေသာ LDL အဆီ ဓာတ္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ေသာ HDL
ေကာင္းေသာကိုလက္စထေရာဓာတ္၊ က်န္းမာေရးႏွင္႕ ခႏၶာကိုယ္တည္ေဆာက္ ေရးတြင္
အေရးပါေသာ ဆိုဒီယမ္ႏွင္႕ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္၊ ေသြးနီဥထုတ္ေပးရာ တြင္
မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ဖိုလစ္အက္ ဆစ္ဓာတ္က ကေလးငယ္မ်ား ႀကီးထြား
ဖြံ႔ၿဖိဳးေစရန္ မီးယပ္ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီး မ်ား အ႐ိုးပါးျခင္း၊
အ႐ိုးဆက္ျခင္းမွ ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္သည္႕ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ား
အထူးလိုအပ္သည္႕ သံ ဓာတ္၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုႏွင္႕ ႏွလံုးခုန္မမွန္ သူမ်ားအတြက္
လိုအပ္သည္႕ မဂၢနီစီယမ္ ဓာတ္မ်ားလည္း ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထို့ေၾကာင္႕
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္း စားျခင္း၊ ခ်က္ျပဳတ္စားျခင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ေဆာ့စ္ျပဳလုပ္စားျခင္းျဖင္႕ အာဟာရမ်ိဳးစံု ရရွိႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။
ref>>>www.yoyarlay.com/(or)www.myanmarinternetforum.com/(or)//www.apytz.org/အမ်ဳိးသားေကာင္းblostspot
shared by http://natureenergycare.blogspot.com/2012/10/blog-post_3035.html#more
ref>>>www.yoyarlay.com/(or)www.myanmarinternetforum.com/(or)//www.apytz.org/အမ်ဳိးသားေကာင္းblostspot
Comments
Post a Comment